vezi mai mult

Silvicultorii din cadrul Întreprinderii pentru Silvicultură „Silva-Centru” au dat startul acțiunilor de salubrizare în fondul forestier
10.08.2020     
 
Ședință de lucru cu angajații Întreprinderii pentru Silvicultură „Silva-Centru”
22.07.2020     
 
Prima pagină   »  Comunicare   »  Noutăți » ”Dacă ai grijă de natură și natura are grijă de tine!”
30
08.2018
”Dacă ai grijă de natură și natura are grijă de tine!”
   
 

 

Se conduc de acest slogan deja de 50 de ani și o fac bine. E vorba de ÎS „Silva-Centru” Ungheni care administrează suprafețe forestiere de 13074 hectare. Întreprinderea este fondată de Agenția Moldsilva și are în gestiune 4 ocoale silvice: Ungheni, Pârlița, Sculeni și Cornești, pepiniera silvică din pădurea de la Dumbrava din Costuleni și secția de prelucrare. Aici activează circa 160 de angajați, printre care sunt și specialiști care au dedicat întreaga viață pădurilor.

Directorul Ion Ciocan ne spune că dacă ar fi un clasament al întreprinderilor silvice după suprafețele forestiere și a calității lor, atunci cea din Ungheni s-ar situa undeva pe la mijloc. „Comparativ cu sudul țării, atunci am fi chiar pe locul I, dar pierdem în fața celor din zona nord și a colegilor noștri din centru („Codru”), pentru că aici sunt păduri mai multe și mai puternice”, adaugă acesta.

La capitolul defrișări ilicite, în ultimul timp situația s-a redresat. Dacă cu ceva timp în urmă ÎS „Silva-Centru” Ungheni era în topul organizațiilor cu tăieri ilicite, acum acestea s-au redus. „Am consolidat serviciul pază și protecție a pădurii, avem angajat un inginer pază și protecție, Boris Păduraru, care este un colaborator foarte eficient și efectuează deplasări frecvente în toate cele patru ocoale silvice. Plus la aceasta, avem o colaborare bună cu Inspecția Ecologică locală, organizând diverse raiduri în teritoriu”, specifică Ion Ciocan. Dar, precum dânsul menționează, mai au încă de lucru, pentru că există zone unde și acum se mai taie copaci, însă nu în proporții deosebit de mari. De altfel, aceste păduri sunt situate în apropierea satelor și problema e mai acută atunci când vine sezonul rece și oamenii, în special cei care au venituri mici, nu dispun de posibilitatea de a procura lemne de foc. „Pădurarul, dacă are în gestiune 400 sau 500 de hectare de pădure și dacă dimineața e în punctul A, atunci neapărat după prânz va fi în punctul B și, desigur, nu poate să ajungă ca să intervină imediat în zona unde se taie copaci. Țin să menționez că nu este un volum mare, poate 2-3 pomi, dar pentru întreprindere tot pierdere rămâne. De aceea avem încă mult de lucrat în această direcție”, precizează directorul întreprinderii.

Ion Ciocan ne mai vorbește și despre planurile de viitor. La întreprindere se manifestă dorință și deja se poartă discuții cu autoritățile centrale de a achiziționa tehnică performantă pentru lucrarea solului, care va contribui ca pădurile să fie cu mult mai sănătoase. Una dintre aceste agregate este freza forestieră, cu ajutorul căreia se afânează solul la o adâncime de 40 centimetri și o lățime de 60 centimetri, ceea ce dă posibilitatea de a păstra umiditatea. „Ne mai propunem să obținem puiet în ghivece speciale din peliculă pentru ca să-l sădim împreună cu solul în care s-a format, fiindcă îi dă o mai bună rezistență la secetă”, ne mai dezvăluie dânsul din planurile de viitor ale organizației.

Folosindu-se de ocazie, la sfârșitul discuției noastre Ion Ciocan a transmis tuturor angajaților întreprinderii un mesaj de felicitare cu ocazia acestei aniversări: „Ne bucurăm de faptul că suntem generația care vom păstra și vom transmite valorile și principiile siviculturii generației viitoare, așa precum au făcut-o predecesorii noștri. Felicit toți specialiștii și lucrătorii care au activat și activează în cadrul gospodăriei silvice și le exprim mulțumiri pentru munca și efortul depus”. Printre cei mai activi colaboratori dânsul i-a menționat pe Andrei Țugulea (inginer fond forestier), Andrei Cozari (inginer regenerarea pădurii), Petru Iachimovschi și Andrei Butuc (șef și șef adjunct Ocol silvic Ungheni), Ion Schin (maistru Ocol silvic. Pârlița), Tatiana Ușurel (contabilă-șef ÎS „Silva-Centru”), pădurarii Marin Tofan, Andrei Gavriliuc, Andrei Moraru, Ion Toma.